Tempat mainan anak di One Utama

Sesekali nak cerita pasal anak aku la juga. Asalnya tak plan pun nak bawa dia pergi main ke mana-mana. Tapi sebab laki aku ada urusan dekat OU so ikut la. Bila dah sampai OU mana la anak aku nak duduk diam kan. Nak tunggu laki aku settle kan urusan dia tu agak lama so kami decide bawa dia pergi tempat mainan dulu sementara tunggu laki aku. Selama ni aku lalu je tempat mainan Starship dekat One Utama ni tapi kali ni berpeluang juga merasa masuk. Nampak menarik sangat dan selalu ada birthday party dekat sini.


Harga dia boleh tahan tapi dia kira untuk seorang budak, ibu bapa kira FREE la masuk. Kalau datang hari biasa dalam RM30/child tapi kalau datang time cuti dalam RM35/child untuk sekali masuk. Kalau memang plan nak pergi tempat mainan macam ni minta standby la stokin siap-siap ye. Stokin RM5/pair, kitorang beli je la sebab tak plan nak datang sini kan so memang tak bawa la stokin.


Korang tau tak, bukan setakat anak aku hilang arah sebab excited dapat masuk sini tapi dengan aku sekali seronok. Kawasan dia bersih dan memang ada orang dia jaga setiap kawasan tu. Walaupun ramai budak tapi kebersihan terjaga, tak macam setengah tempat mainan lain agak kotor sebab ramai budak? Dah la kau bayar lagi mahal. Tempat mainan lain aku masuk sekali lepas tu memang tak pergi dah. Tapi tempat ni aku ada niat nak repeat.. hahahha... sebab tu juga aku up entry pasal ni.





Kawasan dia ada 3 tingkat kalau tak silap aku.. memang kawasan dia banyak sudut mainan yang best untuk budak dan tak membahayakan.. masa mula masuk memang aku follow je anak aku tapi bila tengok memang kawasan dia selamat tak ada benda tajam dan semua lembut je. Okay la aku boleh bertenang sikit, tak perlu nak terjerit sangat kan tapi jangan terlepas pandang ye. Still kena monitor..


Gelongsor ni memang buat aku menjerit kuat la sebab tinggi gila kot.. anak aku nak turun sendiri kau rasa aku boleh bertenang? memang tak laa!! hahahhahaha.. yang ni memang dengan aku sekali la main. aku tak harap langsung dia turun sendiri.. tunggu la besar sikit asyraf oiii... tak payah nak acah-acah dah besar. tapi ramai je budak kecil dari asyraf mak bapak dia boleh bertenang dan biarkan budak tu turun sendiri gelongsor ni tapi aku yang cuak tunggu anak orang tu.. hahahha dasar mak yang tak boleh bertenang aku ni..





Aku biar je anak aku main sampai dia sendiri minta balik.. hahahhah sebab dia dah lapar sebenarnya.. Memang puas hati la dekat sini. Kalau ada masa boleh bawa lagi.. Aku harap harga tak naik mahal sangat.. Harga ni kira okay la untuk seorang budak.. kalau cas sekali mak bapak kira bye-bye laaa.. hahahah..


Oh dalam ni juga ada toilet dan juga cafe.. kot lapar boleh beli je apa yang jual dalam ni. Kemudahan senang. Memang aku suka la.. tapi lepas ni kalau nk pergi kena bagi anak aku makan dulu dan bukan masa tidur dia. kang dia lemau je masuk.. hahahah..


Memasak bersama Chef Muluk - Nestle Maggi & Lazada

Macam-macam dapat rasa benda yang tak dijangka selama ni. Alhamdulilah rezeki.  Kali ni aku dapat jemputan dari InvolveAsia untuk workshop Nestle Maggi, Lazada dan Tefal. Terima kasih InvolveAsia kerana memberi peluang untuk menyertai workshop ni.


Workshop berlangsung di Nestle HQ Damansara pada 2 Disember 2016 bersama Chef Muluk. Chef Muluk merupakan Chef di studio masak-masak maggi. Kalau korang selalu mendapat jemputan nestle maggi mesti dah familiar dengan Chef Muluk. Sangat peramah dan perwatakan menarik. Bukan mudah nak jadi chef selebriti ye.



 
Masa mula-mula sampai memang aku teruja sebab aku tak sangka event ni dekat studio masak-masak maggi sendiri. Memang cantik dan terus perasan macam chef gitu. Sempat aku posing acah-acah memasak. Dapur lawa kot gila tak teruja. Sebelum bermula ada sedikit taklimat dan ucapan dari wakil Nestle Maggi.


Sejak guna non-stick pan semua kuali biasa aku dah bungkus masuk stor. Aku dah suka dengan semua adik beradik non-stick sebab senang tak melekat. Nak cuci pun senang.. Kira mudahkan kerja aku kat dapur. Sebelum mula masak Chef Muluk ada cerita pasal non-stick pan Tefal. Korang sendiri pun tau kan bestnya produk Tefal ni. hahahhaha.. Aku pernah usha Tefal dekat Lazada yang limited edition Tefal Flavour Cast Aluminium Wokpan kalau tak silap. Dia punya design rock solid, memang menarik hati aku betul. Lain dari design biasa wokpan Tefal. Ada rezeki lebih boleh la beli nanti.



Kau nampak chef ni posing, masa ni dia cakap nak memasak kena ada gaya walaupun tuang sos dalam kuali.. hahahha lawak gila chef ni. Memang workshop hari ni guna produk maggi dan barang Tefal. Chef Muluk demo masak 2 menu iaitu Paella dan Salad Maggi.

Paella ni aku tak pernah dengar pun kewujudan menu ni, aku baru tau masa workshop ni. hahahahha.. Chef guna beras Jepun untuk paella. Aku rasa macam beras buat sushi tu. Salad maggi pula guna produk maggi baru iaitu OatMee. Salad maggi campur dengan chicken grill tanpa minyak. InsyaAllah tak melekat guna produk Tefal. Resipi boleh google ada banyak. Sepanjang aku perhati chef ni masak, dia tak guna garam langsung. hahahha actually masa ni aku dah berbisik dengan member sebelah. Aku tanya ada nampak tak chef letak garam sebab aku takut aku yang tak perasan kan. Lepas tu baru chef cakap, yang dia tak guna garam langsung. Mungkin dia dengar aku tanya orang sebelah? hahahahha. Memang guna produk maggi sepenuhnya dan dah cukup perasa dalam tu kan.

(PAELLA)


(SALAD MAGGI)


Lepas Chef Muluk dah siap masakkan dia. Giliran kami pula beraksi. Actually kan kami bloggers yang dijemput masa workshop ni kena masak. Kami dibahagi kepada 5 kumpulan A,B,C,D dan E. Aku kumpulan D. Aku ingatkan kena masak apa yang chef ni masak so aku punya la fokus tak bercakap dengan orang sangat. Tengok je bahan apa dia guna semua. Sekali masa giliran kami tu.



SURPRISE!! hahahahhahahahahhaha semua kumpulan dapat bahan lain-lain untuk masak.
Kau rasa? Kena sediakan 2 menu untuk setiap kumpulan dan hanya boleh guna bahan apa yang ada di tempat yang disediakan. ala-ala masterchef gitu. Seronok juga. Pengalaman baru untuk aku.. hahahah..


Dari bahan ni kami plan masak siakap sweet sour dan somtam lobak putih.. So semua dalam kumpulan mula ambil tugas masing-masing. Tak sempat berkenalan pun dengan ahli dalam kumpulan aku ni. Terus ready masak tapi masing-masing macam dah pro je masak so aku follow je. hahahah yang penting KERJASAMA..

(abang, belanja wokpan Tefal pleaseee) - harap laki aku baca post ni


Ehh photographer aku ni ambil gambar tak best so aku share je gambar apa yang ada dekat handphone aku ni.. Untuk pengetahuan korang memang tak ada gula dan garam disediakan. semua pun macam blurr kejap camne tu. Nampak sangat dah terbiasa letak garam gula dalam masakan kan.. Part ni aku rasa kelakar sebab masing-masing tanya mana gula garam.. hahahhahah.. So pepandai la guna bahan yang ada untuk melengkap kan rasa gitu...


Akhirnya siap juga menu kami. Siakap sweet sour dan Somtam lobak putih.. Main belasah je secukup rasa. Dan perkenalkan ahli kumpulan D termasuk lah aku..


Tapi kami tak menang pun, ada group masak lagi best. Hadiah dia pun menarik gila, semestinya brand Tefal la.. Aku duk syok sendiri ingatkan menang sebab aku rasa menu kitorang sedap.. hahahah perasan kan.. Sebelum bersurai ambil gambar kenangan dengan semua yang terlibat. Terima kasih sekali lagi buat InvoleAsia keransa sudi menjemput kami ke workshop ni. Suatu pengalaman yang tak boleh lupa. Best sangat...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...